Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OF

Bludy, bludy, bludy.

Vážený autore, kdo za nás je Polák. vy nebo já ? Řekl bych, že já.Stejně jako můj otec a moje matka. Já Rusy mám rád a rád si s nimi povídám/ naposledy v Taškentu/

Nemám rád jejich "prušacké" politiky .Moje matka zbožňovala ruskou literaturu,

V roce 1968 v naší televizi dávali perfektní inscenace ruských autorů, dívali jsme se 

celá rodina.Fandil jsem kdysi i ruským hokejistům v NHL. Neslyšel jsem svoje rodiče i prarodiče nadávat na židy nebo Rusy. Němce nemuseli neboť za války celá rodina skončila ve štraflágru a přišla během jediné noci o veškerý majetek, gestapo jim povolilo vzít sebou jen nejnutnější věci. Děda za války padl . Co si Poláci myslí o Ukrajině, o Češích ? Sjedte si prosím články a diskuse na onet.pl. , negativně se vyjadřuje o Češích

1 z 10 příspěvku. Český pragmatismus je naopak oceňován.Váše charakteristika průměrného Poláka je naskrz bolševická a prušacká. Je jako vystřižena z Voelkischer

Beobachter, nebo předválečené sovětstké Pravdy. Nemohu uvěřit ,že normální Čech

se může snížit k takové podlosti. Co se týče víry, tak já jsem věřící nevěřící, matka byla evangelička a otec byl katolík. Otec do kostela chodil jen na pohřby. Já ,ačkoli jsem křtěný evangelík, mám rád katolíky. Evropa stojí na křesťánských základech, katolická víra, to je základ mravnosti a Evropy.

P.S. Mám rád všechny katolíky, kromě blogera Kavky, kterého tímto srdečně zdravím.;-D

Autore, velmi jste mě zklamal, neřku urazil. Antikarma-Rv

0 0
možnosti
Foto

Pane Filipczyku mpožná Vás to překvapí, ale většina myšlenek na téma polské a české mentality v mém textu pochází od polských autorů - novináře, esejisty a historika Mariusze Surosze a spisovatele, reportéra deníku Gazeta Wyborcza Mariusze Szczygiela. Jejich online texty uvádím pod článkem ve zdrojích.

Jinak s odstupem hodnotím tento svůj text jako nepříliš povedený. Také proto, že na něj prakticky nebyla žádná pozitivní reakce čtenářů.

Takže Vám děkuji za názor a příště se pokusím psát lépe:-)

0 0
možnosti
OM

Čéče, vy jste se minul povoláním. Vy jste hotovej antropolog, sociolog, religionista a filosof v jednom.

Co máte za školy?

1 0
možnosti
Foto

No rozhodně ne církevní. Nebudu se Vám tady samozřejmě zpovídat ale možná Vás překvapí, že některé věci v textu jsem čerpal z uvedených  zdrojů a jiné si odvodil sám:-)

0 0
možnosti
RH

Pěkná bolševická agitka.. Náboženské myšlení vzniklo kladením zásadních filosofických otázek. Zbavit se ho můžeme tak, že si přestaneme hlubší otázky klást, jako to dělají třeba zvířátka.. :-/

4 3
možnosti
Foto

Pane Horáčku bolševické agitky vypadaly poněkud jinak. Nejspíš to budete sám dobře vědět. Svou netolerancí, vševědoucností a odsuzováním jiných mi připomínáte bolševika v obráceném gardu:-)

2 1
možnosti
MM

Teď vážně. V 50. letech minulého století u nás KSČ měla milión členů. V socialistickém táboře byli křesťané nejvíce pronásledování právě v Československu, pominu-li Albánii, kde kvězi za pokřtění dítěte hrozil i trest smtí. V socialistickém Polsku byla katolická církev svobodná a velice se rovíjela. O prázninách pořadali křesťanské oázy pro mládež z celého světa. Je úžasné, že Anežka Česká a Albert Chmielowski byli svátořečení 12. listopadu 1989. Když to vezmu do minulosti, tak právě Jan Hus byl ten, který neochvějně bojoval za svobodu věřícího člověka a poukazoval na zhýralost duchovensta a katolické hierarchie. Takže víra v českém národě má své velké místo, ať si říkate co chcete.

2 1
možnosti
Foto

Pane Menšíku víra jak známo dokáže i hory přenášet. Jen s mistrem Janem Husem nevím, jestli jste zvolil ten nejvhodnější příklad. Já ho samozřejmě vidím velmi pozitivně z důvodů které tady naznačujete i Vy. Na druhou stranu je mnohými dnes viděn jako kontroverzní osoba ("Tlustý Jan") a i celé období husitství je dnes vykládáno velmi rozporuplně.

3 0
možnosti
ZK

To, co pisete, to se nada komentovat, to jsou stereotipy hlasene v hospodach, kdy vetsina ucastniku je po 4 pivach. Ubohe.

6 2
možnosti
Foto

Pane Kolano přesto Vám děkuji za Váš názor.

2 0
možnosti
MM

Pane Vítěslave, prdlačka a ne odraz. Karol Wojtyla, byl ten, který ten socialistický kolos zvaný RVHP a pakt Varšavské smlouvy na hliněných nohou roztřepal svou vírou a technická výspělost zapadního světa ho srazila k zemi. Víte co řekl Jan Pavel II., když poprvé přijel do své rodné země? Nebojte se!!!  A nám Václav Klaus slíbyl, že nás trh vychová a neviditelná ruka trhu povede, pak privatizaci spustil bez zákonů a svou kariéru ukončil milosti nad všemi velkozloději. Tomu já říkám religiozita po česku.

6 2
možnosti
Foto

Pane Menšíku to je docela možné. Ale klidně je taky možné, že západní svět srazí jednou na kolena právě jeho technická vyspělost a nekonečná nenajedenost.:-)

2 0
možnosti
MM

Náboženství nevzniklo z "nedůvěry v člověka", ale jako odpověď na věčnou snahu člověka zodpovědět si otázku po smyslu vlatního života a způsobu jeho smysluplného prožití. Víra není "výmyslem člověka", ale jeho přirozenou potřebou.. Asi máte do určité míry pravdu, když píšete, že: "Běžný Polák iracionálně pohrdá ,hloupými Pepíky.." Nicméně je docela známým faktem, že v Polsku jsou Češi poměrně populární. Naopak v Česku to o Polácích moc neplatí a myslím, že je to škoda, protože i oni nám mají co říct..Pokud tedy svět odmítáte vidět "černobíle", jak o sobě píšete, mohl jste do článku také napsat: "Běžný Čech pro změnu iracionálně pohrdá pánbíčkářskými Poláky, což je typické pro ateistické pohrdnání věřícími.."

9 0
možnosti
Foto

Dobrý den pane Merhaute ve skutečnosti je tomu tak, že nikdo nejen že neví jak náboženství vzniklo, ale dokonce nikde nelze nalézt ani jeho trochu obstojnou definici kterou by přijali jak věřící tak i nevěřící. Téma textu je zdá se příliš široké a seriozně se mu věnovat by vydalo nejspíš na diplomovou práci.:-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6928x
Svět není černý ani bílý, jen někteří lidé si to myslí. Svět je barevný a pestrý...a proto je krásný.